måndag 24 maj 2021

Den vithåriga flickan (Karl Wang)



Den vithåriga flickan är en klassiker från Maotiden.  Så här skriver Kinakännaren Karl Wang på sin blogg:


Kommunisttiden i Kina ses idag som ett misslyckande, men det åstadkom en del mycket viktiga förändringar. Mao Zedong’s jordreform, som började 1946, var en stor framgång, och folk som var med och lever idag beskriver det som att komma till paradiset. Kom ihåg vad Kina var då. Det är viktigt. Året är 1949. Nästan 40 år av inbördes strider är över. Omkring 70 miljoner döda. Landet i spillror, medellivslängden 31 år, 90% av innevånarna lever i fattigdom och 97.5% på landet, 80% är analfabeter, 20% av barnen går i skola, 1% i gymnasiet, 0.26% på universiteten, och det finns 132 städer.

Bara att kunna äta sig mätt och sova lugnt var fantastiskt. Det finns en film som väl skildrar stämningen i Kina då. Den heter ”The White Haired Girl” – 白毛女. Den vithåriga kvinnan. Historien är sann och verifierad, men bygger på 8 olika kvinnors personliga upplevelser.

I korthet. En feodalbonde, ”träl” eller ”livegen”, hos en feodalherre, hamnar i stor skuld till feodalherren, men han har en mycket vacker dotter. Feodalherren kräver att dottern skall bli hans älskarinna, konkubin, och då skall han efterskänka hela faderns skuld. Fadern samtycker, och därpå tar sitt liv. Dottern behandlas inte väl, och flyr upp i bergen, hennes hår blir vitt. De som sett henne tror hon är en farlig demon. Även feodalherren är rädd för henne. En ung man erbjuder sig att döda demonen, men i sista ögonblicket upptäcker han att kvinnan är hans saknade syster. Sista delen av filmen är en hyllning till kommunismen. De människor som upplevde denna tid lever idag och kan berätta.

Idag äter alla sig mätta, sover lugnt, fattigdomen och analfabetismen är utrotad, medellivslängden 83 år (Peking), 1.7% lever på landet, 100% av barnen går i skolan, 90% går ut gymnasiet, 55% går ut universitetet, och allt detta har hänt på nästan en enda generation. Folk som lever idag kan jämföra och berätta om egna upplevelser. Det finns 6 gånger så många städer idag som då.

 

https://mychinaway.blog.se/plundringstag-monopol-karteller-och-kina/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar