tisdag 1 juni 2021

Ryska fantombilder

 


Det finns ett fantastiskt verktyg som heter Google Ngram, som mäter hur ofta vissa ord och ordkombinationer förekommer i engelskspråkig litteratur.

Det blir en sorts mätare på det mentala tillståndet i västvärlden. Om man söker på orden Russia threat (Ryssland hot) så visar det sig att detta hot aldrig under de senaste 100 åren upplevts mer frekvent.

Aldrig någonsin under andra världskriget eller dess förspel, då sovjettrupper besatt Baltikum och det dåvarande Polen fram till Curzonlinjen, eller senare när sovjettrupper gick in i Ungern, Tjeckoslovakien eller Afghanistan uppfattades hotet i väst som så stort som under Putineran (han tillträdde 1998).

Efter Georgienkriget, som verkligen inte orsakades av Ryssland, och Krims återförening med Ryska federationen, som väst kallar "annektering" har hotbilden gått i taket.

Man kan dra flera tänkbara slutsatser av detta. 

1) Efter Sovjets upplösning 1991 har landet förlorat halva befolkningen och merparten av sin forna militärmakt. Varför utmålas det nya, kraftigt försvagade Ryssland som ett mycket större hot än Sovjet?

Kan det vara just Rysslands svaghet som triggar propagandan om "ryskt hot" för att man i Nato-kretsar tror att man ska kunna uppnå något?

Under sovjettiden visste västmakterna att det var meningslöst att ens försöka provocera fram lokala krig på sovjetiskt territorium.

2) Nato:s retorik som går ut på att Ryssland från "femdagarskriget" med Georgien 2008 skulle ha börjat uppträda aggressivt och nonchalera folkrätten är inte bara lögnaktig. Volymen ligger på en nivå som vida överträffar alla Sovjetunionens förmenta förbrytelser.

Invasionen av Afghanistan 1979, som ju verkligen var en folkrättsligt mycket tvivelaktig händelse, kommer absurt nog att vida överskuggas av Georgienkriget och återföreningen med Krim, då Ryssland i båda fallen handlade helt inom folkrättens ramar.

Dvs. ju mer legalistiskt Ryssland uppträder, ju mer man arbetar för att återföra konflikter till FN, desto större uppmålar väst det fiktiva hot som utgår från Ryssland. Legalismen är självfallet ett hot för den som är van vid att ständigt agera utanför de folkrättsliga, i som det heter ett "regelbaserat" system, där man själv sätter reglerna.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar