fredag 4 juni 2021

Visste Minsk att P. skulle komma?

Israel Shamir skriver på unz.com att det troligaste är att de vitryska myndigheterna inte kände till att den oppositionelle Nexta-grundaren Roman Protasevitj satt i ett plan som skulle flyga över Vitryssland.


"Tydligen visste Vitrysslands myndigheter inte om Roman P: s ankomst till Minsk, tills en oppositionell Telegramkanal hade sänt nyhetsrapport om Roman P som fängslades i Minsk.

Vid tidpunkten för nyhetsrapporten stod P i kön för att checka ut, sedan han snabbt klarat tullinspektionen. I avsaknad av rapporter är det mycket troligt att Roman P. skulle ha gått ombord på planet och fortsatt sin väg till Vilnius.

Det tog nästan 30 minuter efter landningen innan Roman P häktades. Under dessa 30 minuter exploderade Internet. Mannen var fortfarande fri, Vitrysslands myndigheter förstod inte vad som hade hänt, men redan talade alla oppositionskanaler om att Roman P. kidnappats.

På 30 minuter vaknade till  och med det sömniga vitryska KGB för att nappa på betet. Roman P arresterades. Roman P är övertygad om att han röjdes av sin egen kollega, Franak Viačorka, eller Frantishek Vecherko, en rådgivare till Svetlana Tichanovskaja och anställd vid US Agency for Global Media. Tidpunkten är verkligen imponerande: pressmeddelandet från Svetlana T. som ropade om att rädda Roman P sändes nio minuter efter att Roman hade kommit till Minsk flygplats och över 20 minuter innan  han arresterades. En Lukasjenko-sympatisör föredrar att rapportera om Vitrysslands underrättelsetjänsts utmärkta prestation, men det verkar som om operationen hade planerats i Warszawa och Washington, medan Luka bara nappade på betet. En viss besvikelse, men mer realistisk vcersion!"

https://www.unz.com/ishamir/the-abduction-of-nexta/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar