onsdag 13 oktober 2021

Aspirin lindrar covid-19

Forskare har funnit att vanlig aspirin minskar risken att behöva hamna i respirator om man får covid-19 med 44%. Inläggningar på intensiven minskar med  43% och den totala sjukdomsdödligheten sjunker med 47%.

Forskare vid George Washington University undersökte mer än 400 COVID -patienter från sjukhus i USA som tar aspirin utan samband med sin COVID-sjukdom och fann att behandlingen minskade risken för flera parametrar med nästan hälften
.
"När vi fick veta om sambandet mellan blodproppar och COVID-19, visste vi att aspirin-som används för att förebygga stroke och hjärtinfarkt-kan vara viktigt för COVID-19-patienter", säger doktor Jonathan Chow i studieteamet. "Vår forskning fann ett samband mellan lågdosaspirin och minskad svårighetsgrad av COVID-19 och död."

Lågdosaspirin är en vanlig behandling för alla som lider av problem med blodproppar eller riskerar att drabbas av stroke, inklusive de flesta som hade en hjärtinfarkt eller hjärtinfarkt. Även om det främst påverkar andningssystemet har coronaviruset även associerats med koagulation i små blodkärl, vilket orsakar små blockeringar i lungblodsystemet, vilket leder till ARDS - akut andningssyndrom.

Israeliska forskare nådde liknande resultat i en preliminär prövning vid Barzilai Medical Center i mars.

Förutom effekten på blodproppar fann de att aspirin hade immunologiska fördelar och att gruppen som tog det var 29% mindre sannolikt att bli smittad med viruset till att börja med.

"Aspirin är billigt, lättillgängligt och miljontals använder det redan för att behandla sina hälsotillstånd", säger Chow. "Att hitta denna koppling är en enorm vinst för dem som vill minska risken från några av de mest förödande effekterna av COVID-19." 

Jerusalem Post 6/10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar