onsdag 27 oktober 2021

USA överklagar om utlämning av Assange

USA:s regering kommer under onsdagen att överklaga ett brittiskt domstolsbeslut om att hindra utlämningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Under två dagar ska fallet diskuteras av Storbritanniens högsta domstol.

I januari sade den brittiska domaren Vanessa Baraitser att Assanges psykiska hälsa var för dålig och att risken var stor för att han tar sitt liv vid en utlämning.
Anklagas för dataintrång – och spioneri

USA har uttryckt sin besvikelse över beslutet och menar bland annat att Baraitser har blivit "vilseledd" av Assanges advokat.

Under en preliminär förhandling i augusti beviljade den brittiska högsta domstolen USA:s begäran om att överklaga domen. Oavsett vad domstolen nu beslutar väntar månader, eller till och med år, av juridiska vändor.

USA anklagar Julian Assange för bland annat dataintrång och spioneri för de stora mängder hemligstämplat material som Wikileaks offentliggjort. Organisationen avslöjade bland annat hur USA:s militär dödat hundratals civila människor i Afghanistan och Irak.

Assange tog i juni 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, där han då misstänktes för sexualbrott. Han stannade på ambassaden till i april 2019 då han släpades ut.

Det svenska rättsfallet hade då redan lagts ner. Men han fängslades för att brutit mot brittiska borgensregler. Han har därefter fortsatt suttit frihetsberövad i väntan på avgörandet i fallet om utlämning till USA.

Julian Assanges partner, hans fästmö Stella Moris, som Assange har fått två barn med, sa i måndags att en mediarapport om att CIA planerade att döda eller kidnappa WikiLeaks-grundaren var en vändpunkt i hans kamp mot utlämning från Storbritannien till USA.

Förra månaden rapporterade Yahoo News att CIA-tjänstemän hade utarbetat alternativ för den tidigare amerikanska presidenten Donald Trumps administration för att hantera Assange medan han var inspärrad på Ecuadors ambassad i London, inklusive att mörda eller kidnappa honom.  En talesman för CIA avböjde att kommentera Yahoo-rapporten.

Den amerikanska åklagare som leder åtalet mot Assange svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar. "Detta (Yahoo-rapporten) är en spelomvandlare som går in i överklagandet eftersom det visar den sanna naturen, det sanna ursprunget, den sanna brottsligheten i USA:s agerande mot Julian," berättade reportrar.

Källor: Ny Teknik, Fox News

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar