torsdag 6 maj 2021

EU dumpar investeringsavtalet med Kina

Merkels sista affär som EU:s rådsordförande var när hon strax innan dörrarna stängdes i december 2020 undertecknade ett omfattande investeringsavtal med Kina. Nu har detta avtal plötsligt dumpats.

Det blåser nya vindar i EU, vars ledning beslutat ställa upp som tennsoldater i USA:s hybridkrig mot Ryssland och Kina. Den nye hegemonen - Biden - är ju en god humanist till skillnad från den skurkaktige Trump.

Mot bakgrund av att EU gått med i sanktionskriget mot Kina  är miljön "för närvarande inte gynnsam för ratificering av avtalet", sade kommissionens vice Valdis Dombrovskis när han meddelade stoppet. Man kunde inte ignorera "det större sammanhanget".

EU skapade själv detta sammanhang. Det startade tvisten med Kina med sina nya sanktioner för de mänskliga rättigheterna som infördes några veckor efter investeringsavtalet, genom att hoppa på USA:s kampanj mot "slavarbete" i Xinjiang.

Det fanns ingen tvingande anledning till detta. När allt kommer omkring har uppgifter om kränkningar av uigurernas rättigheter varit kända i flera år. Inget har tvingat Bryssel att börja slåss just nu annat än anpasslighet mot Vita huset.

Lost in EUrope - Der unabhängige EU-Blog aus Brüssel


Virusfritt. www.avg.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar