torsdag 6 maj 2021

Tyskarna ser ett större hot i USA än i Kina eller Ryssland

En majoritet av tyskarna bedömer USA: s inflytande på global demokrati ganska negativt. Trots sympati för den nya amerikanska presidenten Joe Biden är tyskarna kritiska mot USA. Detta är resultatet av "Democracy Perception Index" (DPI) från marknadsundersökningsinstitutet Latana.

Enligt detta anser ungefär en tredjedel av tyskarna (36 procent) att USA: s inflytande utgör ett större hot mot demokratin i Tyskland än Kina (33 procent) eller Ryssland (29 procent). En av två (51 procent) ser landets inflytande på global demokrati som ganska negativt, en knapp tredjedel (32 procent) som positiv.


Jämfört med den senaste undersökningen från våren 2020 har antalet med positiva uppfattning om USA ökat med 20 procentenheter. De tillfrågade i Tyskland anser att ekonomisk ojämlikhet (49 procent) är det största upplevda hotet mot den tyska demokratin, följt av  de stora teknikföretagens makt (46 procent) och begränsningar av yttrandefriheten (40 procent).

Mindre än hälften av tyskarna sa att deras land svarade bra på krisen. Våren 2020 var det mer än 70 procent. Det europeiska genomsnittet visade liknande värden, medan tre fjärdedelar av de svarande i asiatiska länder var nöjda med sina regeringar.

Nästan varannan respondent i Tyskland och de flesta av de tillfrågade i europeiska länder uttryckte också åsikten att deras egen regering hade begränsat medborgarnas friheter för mycket under pandemin. Cirka en av tre tyskar tyckte att begränsningarna var lämpliga; förra året var det nästan tio procentenheter mer.

En majoritet av de tillfrågade (65 procent) instämde i frågan om Tyskland för närvarande är demokratiskt. Men 38 procent tror att regeringen främst agerar i en liten grupps intressen. Även om detta är färre människor än i de flesta andra undersökta länder, är det fortfarande mer än en tredjedel av befolkningen. Med tanke på valet säger nästan hälften av tyskarna också att inblandning från en utländsk makt sannolikt kommer att påverka resultatet.
mer om ämnet

Der Spiegel

Virusfritt. www.avg.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar