onsdag 5 maj 2021

60 länder använder Sputnik V

Enligt påståenden från den statliga brasilianska läkemedelsmyndigheten Anvisa finns det indikationer på att vektorviruset "Adenovirus 5" som används vid den andra vaccinationen med Sputnik V inte är inaktivt och därför kan föröka sig.

Brasilien stoppar därför vaccinationer med Sputnik V.

Dessa påståenden tillbakavisas med kraft av Gamaleja-institutet i Moskva.


Förhandlingar har dock återupptagits mellan Brasilien och Ryssland om Sputnik V-leveranser. Det är möjligt att frågan påverkas av inrikespolitik. Arbetarpartiets Lula var en av de viktigaste förhandlarna under de sista månaderna av förvärvet av Sputnik V för de nio nordöstra delstaterna, varav fyra styrs av Arbetarpartiet .

Det ryska vaccinet har godkänts för användning i minst 60 länder.

Men det har ännu inte godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) eller USA: s Food and Drug Administration (FDA).

Vissa västerländska länder har varit försiktiga med Sputnik V - uppkallad efter satelliten från den sovjetiska eran - över oro att inköp i Ryssland ska "gynna Putin"..

The Lancet har sagt att vaccinet är säkert och mer än 92 procent effektivt (https://www.bbc.com/news/health-55900622). Det räcker förstås inte på långa vägar under det pågående Kalla kriget 2.0 mot Ryssland.

Det ryska Sputnik V-vaccinet har godkänts för användning i minst 60 länder, inklusive mer än 10 i Latinamerika och Centralamerika. Vaccinet betingar ett mycket lägre pris än konkurrenternas.

De västliga dröjsmålen och sabotageförsöken kan inte undgå att skada pandemibekämpningen. Österrikes kanslser Kurz uppmanar EU att skynda på godkännadet av Sputnik V.

https://tass.com/economy/1286603

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar