tisdag 19 oktober 2021

Europas journalist nr 1 sparkad

Chefredaktören på Bild-Zeitung, flaggskeppet i tyska Springerkoncernen, har fått sparken. Den officiella motiveringen för Julian Reichelts avsked är att "han ljugit", men det elaka tungor menar att förmågan att ljuga närmast är ett grundvillkor för att arbeta på Bild. Tidningen betraktas av många som en skandaltidning.

De grönas ledare Annalena Baerbock vägrar exempelvis att låta sig intervjuas av Bild.

Det tisslas om att den verkliga orsaken till avskedet är att Julian Reichelt missbrukat sin ställning och umgåtts privat med en praktikant. Han var då 36 år och hon 25 vilket är en större åldersskillnad än många moralister i Tyskland vill godta.

Deutsche Welle antyder att orsaken kan vara politisk. Springer har köpt amerikanska Politico för en fantasisumma och behöver anpassa sig till amerikanskt medieklimat. Reichelt ska vara mycket kritisk mot den tyska regeringen och ha beskrivit den som en ny "DDR-elit".

R R-m

PS. Avskedandet av Tysklands journalist nr 1 Julian Reichelt tolkas allmänt som en #metoo-historia. En artikel i New York Times talade om missförhållanden i Springerkoncernen. Det räckte.

Men Mathias Döpfner, VD och med 20 procent av aktierna är storägare i Axel Springer SA, har uttalat ett tack till Reichelt:


"Han är verkligen den sista och enda journalisten i Tyskland som fortfarande tappert gjorde uppror mot den nya DDR-regeringen."








Virusfritt. www.avg.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar