tisdag 19 oktober 2021

Noch ist Polen nicht verloren!

Det nuvarande råkurret mellan EU-kommissionen och Polen utspelas i en dimma. Mycket få journalister försöker klargöra vad konflikten handlar om.

Saken framställs som att Polen har ställt sin författning över EU-lag och därmed utmanat själva grundvalarna i "unionsbygget".

Vad Polens författningsdomstol sa i sitt utslag den 7 oktober var att den faktiska integration som bedrivs i EU (nu senast har kommissionen skapat sig överstatlig beskattninsgrätt med det s k återhämtningsprogrammet för 700 miljarder euro) och de lagtolkningar som gjorts av EU-domstolen i mål mot Polen innebär att:

"1) Unionens institutioner agerar bortom gränserna för befogenheter som överförts av Republiken Polen i fördragen;
2) Konstitutionen inte är Republiken Polens högsta lag och inte har företräde...;
3) Republiken Polen inte kan fungera som en demokratisk och suverän stat..."

Detta är en helt rimlig tolkning av vad som sker och alla vet det. Men fiktionen om "demokratiska och suveräna stater" ska till varje pris bevaras i EU.

Särskilt upprörande för polackerna är naturligtvis att de dömts för "lydnadsbrott" mot Bryssel som annars tillåts skötsamma stater som Tyskland och Sverige.

Att domare utses av regeringen anses otillåtligt i Polen men är legio i Sverige.

Att den tyska författningsdomstolen 5 maj 2020 dömde att EU:s program för offentliga uppköp (PSPP) är oförenligt med tysk lagstiftning och inte ska tillämpas, anses helt normalt.

Som en varning till Sverige att inte fortsätta den lite federationsskeptiska linje Sverige förde när Storbritannien ännu var medlem dröjer EU-kommissionen med godkännande av återhämtningsprogrammen för Polen, Ungern och Sverige.

R R-m



Virusfritt. www.avg.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar