fredag 29 oktober 2021

Polen tänker inte betala

Warszawa har reagerat med upprördhet på EU-domstolens beslut att utdöma dagsböter på 1 miljon euro.

Det som många i Polen hade misstänkt, och till och med fruktat, har nu inträffat: EU-domstolen har ålagt landet en dagsböter på 1 miljon euro (1,2 miljoner dollar) för dess rättsliga reformer. Detta kommer utöver böterna på 500 000 euro per dag som utdömdes i september efter att Polen vägrade att stänga kolgruvan i Turow vid gränsen till Tjeckien. Och det pågår fortfarande andra förfaranden om reform av rättsväsendet i den Luxemburgbaserade domstolen.


På en presskonferens på torsdagen sa justitieminister Zbigniew Ziobro att "den polska staten inte kan böja sig för laglöshet". Han sa att Polen "inte kan och bör inte betala en enda zloty, [lokal valuta]," vare sig för "de illegala sanktionerna mot Turow" eller för "förändringarna av rättsväsendet." Och han rådde polacker att hålla sig lugna.

"Endast de svaga ger efter för påtryckningar. Låt oss göra vårt jobb, låt oss reformera rättssystemet och ta hand om rättsstatsprincipen i Europeiska unionen."

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har anklagat EU för "utpressning"

Marcin Romanowski, biträdande justitieminister från det euroskeptiska partiet Enat Polen säger också att böterna inte ska betalas. "...domen från EG-domstolen är ett intrång i den polska regeringens befogenheter och bör ignoreras", skrev han på Twitter.

Bryssel har ännu inte godkänt frisläppandet av 24 miljarder euro i bidrag till Polen från blockets återhämtningsfonder för covid-19. Pengarna har hållits inne i veckor på grund av oro över rättsstatsprincipen, och Warszawa har uttryckt upprördhet över denna utpressning.

Ingen annan från regeringen har gått så långt som Romanowski, men några har sagt att de inte kommer att ge efter för Bryssel. Sebastian Kaleta, en annan biträdande justitieminister, talade om ett "försök att underkuva Polen med hjälp av olagliga medel och att beröva det dess suveränitet."

Deutsche Welle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar