lördag 13 november 2021

Dialog Merkel - Lukasjenko nära

Rysslands president Vladimir Putin sa idag att Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko och Tysklands förbundskansler Angela Merkel är redo att gå i dialog med varandra.

I en intervju med journalisten Pavel Zarubin och programmet Moskva, Kreml, Putin gav statschefen sin bedömning av händelserna på gränsen mellan EU och Vitryssland. Putin uttryckte hopp om att det inom en snar framtid kommer att finnas direktkontakt mellan de vitryska myndigheterna och EU:s ledare, inklusive den tyske förbundskanslern.

"Som jag förstår det från samtal med både Aleksandr Lukasjenko och förbundskansler Angela Merkel är de redo att prata med varandra", sade Rysslands president.

Samtidigt ska man, enligt Putin, inte glömma var migrantkriserna har sitt upphov.

Han menade att USA:s krig i Irak liksom Nato:s i Afghanistan och andra krig skapat flyktingströmmarna.

Han menade också att de polska gränsvakternas agerande i förhållande till migranter inte stämmer överens med de idéer om humanism som väst förkunnar.

Dessutom sa Putin att varken Ryssland eller ryska flygbolag är förknippade med migrationskrisen som har utvecklats vid Vitrysslands västra gränser.

"Jag vill att alla ska veta att vi absolut inte har något med det att göra. Alla försöker påtvinga oss något ansvar av någon anledning och utan anledning alls." Putin tillade att Belavia, enligt Lukasjenko, inte transporterar migranter till gränsen, och att nyckellänken i organisationen av transporter finns i EU.

Ett uttalande från Lukasjenko om att Vitryssland kan komma att stänga av gasen till väst "har inte koordinerats med oss", säger Putins talesman Dmitrij Peskov, även om Vitryssland har en teoretisk möjlighet att tillgripa sådana åtgärder.

war & peace 13/11 2021

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar