tisdag 23 november 2021

USA inför nya sanktioner mot Nord Stream 2

USA inför sanktioner mot två fartyg och ett företag med anknytning till Ryssland som är involverat i gasledningsprojektet Nord Stream 2, säger utrikesminister Anthony Blinken.

"Transadria Ltd. kommer att straffas ... och dess fartyg Marlin kommer att sättas under blockad", hette det i ett pressmeddelande.

Utrikesministern namngav däremot inte det andra fartyget.

"Marlin" är, enligt webbplatsen Marinetraffic, är ett försörjningsfartyg som seglar under rysk flagg.

I mitten av oktober uppgav Politico att den amerikanska administrationen inte skulle införa sanktioner mot Nord Stream 2-ledningen under den nuvarande statschefen, Joe Biden.

Tidigare har representanthuset i den amerikanska kongressen godkänt en försvarsbudget, som föreskriver skärpta sanktioner mot Ryssland. Den innehöll nya åtgärder mot Nord Stream 2, som landets president uppmanas att införa senast 15 dagar efter det slutliga antagandet av dokumentet.

Restriktionerna bör gälla dem som är involverade i planering, byggande och drift av gasledningen.

Däremot inför USA inte sanktioner mot ett tyskt fartyg som deltagit i byggandet av Nord Stream 2, rapporterar Bloomberg. Fartyget som heter Blue Ship nämndes i en kongressrapport, men undantogs från sanktioner eftersom det tillhör en organisation som är knuten till den tyska regeringen.

Den ryske ambassadören i Washington Anatolij Antonov kallar USA:s nya sanktioner för en uppvisning i orättvis konkurrens som undergräver principerna för en fri marknad.

Källa: RIA Novosti


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar